ПИСМА

Рубрика: “Писма от читателите и отговорите на автора“.

От съобщение от 02.01.2012

Сладки корени, горчиви плодове

Наскоро един читател ми изпрати писмо: той има затруднения с пари и не знае какво да прави,  дали може да свали пиратски копия на DVD-та безплатно.

Отговорям. Всеки човек в живота взима и след това дава. Ако човек вземе и не иска да даде, в този случай той краде. Ако няма пари - свалянето е безопасно, но трябва да разберете, че по-късно ще дадете.

Развитието настъпва тогава, когато сме готови да дадем повече, отколкото сме получили. Едва тогава имаме нужда от любов, защото чрез любов получаваме всички жизнени сили. Всеки, който се стреми да получи повече от готовност да даде - тихо отказва да обича. Душата му постепенно изсъхва, но той не знае за това. Външните цветове затъмняват вътрешното му щастие.

Ето защо не препоръчвам да се интересувате от свободното изтегляне на тези хора, които се опитват наистина да се променят. Без жертва няма любов. Без жертва няма вяра в Бога. В Стария Завет има предупреждение, че не може да се жертва куца овца или болно животно. Когато човек дава това, от което не се нуждае, това не е жертва, а имитация. Който иска да спести жертвата - той спестява от вярата си, от възможността да обича, от възможността да се промени.

Тези, които четат моите книги и гледат моите семинари от любопитство, могат да игнорират думите ми. Но тези хора, които искат не само да постигнат реални резултати, но искат да помогнат на себе си и на децата си - тях искам да предупредя срещу безразсъдното копиране и безплатната информация от книги и дискове.

 С уважение, Автор.

Актуално за България: 26.10.2017г.

Уважаеми Сергей Николаевич,
Аз живея в България. По образование съм русист и за мен не е проблем да слушам Вашите видео семинари и да чета книгите Ви в оригинал. Честно казано, Вие ми помогнахте да видя живота си по нов начин и ме мотивирахте да се постарая да се променя вътрешно и по този начин да променя към по-добро съдбата си и тази на своите близки. За първи път се срещнах с Ваша книга преди двадесет години. Не съм убедена, че работя достатъчно върху себе си. Но фактът, че ми помагат и ме подкрепят много хора, които преди дори и не съм и виждала, ме радва. Надявам се, че това е добър знак.

Във Фейсбук има българска група, която се нарича "********* ***** ** *********** ** ******* ** Сергей Николаевич Лазарев". Администраторът на тази група - госпожа ***** ****** полага много усилия за разпространяването на Вашите идеи. Тя купува със собствени средства Вашите книги и ги превежда за своя сметка. Много се радва, когато може да предостави на членовете на групата Ваше видео и да организира дискусия, свързана с него.

За мен беше изключително тъжно да разбера, че има български издатели, които разпространяват книгите Ви с пиратски методи. Но също така ми беше много тъжно да разбера, че Вие признавате легитимността на само една българска група във Фейсбук. И това не е групата, чийто член съм аз. Госпожа ****** се оплака, че Ви информират погрешно. Аз не съм наясно какво точно са Ви казали. И за мен това не е от първостепенно значение. Аз имам нужда от психологическа и информационна подкрепа за членовете на моята група и бих искала да кажа някоя добра дума в нейна защита.

Аз не се нуждая от превод. Но хората като мен не са много. Спецификата на Вашите книги е доста сложна и сериозна. И хората се радват на възможността, която предоставя госпожа ****** и нашата група, за да могат да се запознаят с Вашите идеи на родния си език.

Позволете ни и на нас да разбираме за Вашите най-нови открития и постижения.

Много Ви моля!
С огромно уважение,

Отговор на С.Н.Лазарев
Уважаема, ****! Моите книги са посветени на темата за любовта и темата за познанието на понятието „любов“ – това е изключително сложна тема. И в същото време е много проста. Не кради – не ограбвай – не убивай – не завиждай. Ако тези заповеди се спазват, вече е много по-лесно да намериш пътя към вярата и любовта.

Кайн убил своя брат Авел, защото смятал себе си за прав. За да можеш да ограбиш и убиеш, трябва вътрешно да поставяш себе си над другия човек. Трябва да виждаш неговото несъвършенство. Да поставяш своите интереси и принципи над любовта и правото на живот на другия човек.

Кайн никога не би го направил, ако е уважавал своя брат – ако е усещал единството си с него и е уважавал неговото право на живот и плодовете на неговия труд. Всички заповеди казват – не кради, не завиждай, не осъждай. В противен случай, независимо от това колко добри са намеренията, които подтикват човека, възгордяването му непрекъснато ще нараства и ще разлага душата му, а също така и душите на хората, които ще му повярват.

Как мислите, ако аз Ви бях ограбил и бях подарил Вашите вещи абсолютно безкористно и безплатно на своите приятели, дали бих нарушил заповедите или не? А на Вас Ви бях обяснил, че тези вещи са много необходими на хората и Вашето негодуване е просто егоизъм и алчност?

Аз с удоволствие бих съобщил информацията на всички нуждаещи се. И в Русия вече две десетилетия книгите ми бяха най-евтините сред всички книги. Но аз установих една особеност. Онзи, който краде, се обижда и обвинява. На онзи, който не иска да се променя, книгите ми не му помагат. Нещо повече – може да се появят големи проблеми. Оказа се, че моята информация не е хапче, не е панацея от всички заболявания. Просто започва засилване на всички процеси – и на добрите и на лошите. И ако с мен се запознавал неблагодарен човек, той ставал още по-подъл. Алчният ставал още по-алчен. Добрият ставал още по-добър и оздравявал, и се случвали чудеса.

И още нещо, което разбрах: аз, за да получа тази информация трябваше да мина през така наречените кръгове на ада: предателства, унижения, загуби, болести, смърт на близки и душевни изпитания, загуба на бъдещето и постоянно балансиране между живота и смъртта, и при това, запазвайки любовта, да мисля за помощ на другите. И да принасям жертви, и да живея само в името на идеята, и да работя близо тридесет години безплатно само „от любов към изкуството“. Имах периоди, в които семейството ми нямаше какво да яде защото „татко беше философ“ и не можеше да работи – прекалено много сили му отнемаше систематизирането на знанията за света. Понякога вече не ми оставаха сили да мога да продължавам своето дело и в същото време да изкарвам прехрана за семейството си. Никой не иска да плаща за мъдри мисли. Тях просто ги крадат и си ги присвояват.

Затова днес мъдрите хора са малко. Всички искат да получат повече, отколкото са си изработили, и то колкото се може по-бързо. По-лесно е да крадеш, отколкото да износваш с години, десетилетия някакво изобретение, а още повече някаква идея. Какво да се прави – днешните поколения почитат Кайн, а не Бог.

И аз в началото се изненадвах от това, че моите изследвания, за които съм посветил живота си и съм положил огромно количество сили, много хора искрено смятат за свои. И по-точно се разпореждат с тях по свое усмотрение, точно както и Кайн се е разпоредил с живота на Авел. Намериха се хора, които обявиха, че моите изследвания, заради огромната си стойност, не ми принадлежат и решиха да се разпореждат с информацията както си поискат, раздавайки я „безкористно“ на другите. А аз какво да правя сега? Да умирам от глад, заради това, че съм успял да постигна ценни знания?

При това тези хора не просто не изпитваха към мен чувство на уважение и благодарност, ами и ме обвиняваха във всички смъртни грехове. Ако искаш да спасиш човечеството – откривай идеи, развивай се, мъчи се, страдай, но не кради, за да можеш да помогнеш на другите.

Вашата позната е превеждала безплатно моите книги и е разпространявала моята информация. А защо не се е обърнала към мен да поиска разрешение? Защо не помогна в борбата с кражбите и пиратството, което процъфтява в България? Мислите ли, че от духовната кражба ще има полза за душата? Информацията трябва да се изработи. Знанията трябва да се изстрадат. Първо трябва да дадеш, за да получиш. Без жертва не съществува нито вяра, нито религия, нито любов. А когато виждам кражба вместо жертва – ми става искрено мъчно за тези хора. Те живеят в плен на своите илюзии, утешават възгордяването си и искат да повишат статута си като се самоутвърждават на чужд гръб.

Вече близо десет години се опитвам да пробия на българския книжен пазар. Но онези, които крадат и се прекланят пред Кайн създават максимални препятствия. Те отстояват своето право да крадат и грабят под всякакви предлози. И Вашата позната, вместо да ми помогне и да подкрепи спазването на заповедите, всъщност активно подкрепя този процес. Без да потърси контакт с мен, без да поиска разрешението ми. Разпореждайки се с моите книги като със своя собственост. Поощрявайки потребителското отношение и развращавайки душите на хората, раздавайки това, което е откраднато, а не изработено.

Аз ѝ съчувствам. Това се нарича „Облик на възгордяването“ – под формата на безкористност, процъфтяват потребителското отношение и се поддържа правото на кражба.

Никой не го интересуват моите права. Няма никакво уважение. От гледната точка на такива хора аз трябва да страдам и да умирам, а всички трябва безплатно да получават това, което поискат. А аз имам семейство, и деца, и внуци. Аз съм жив човек и бих искал да получа и благодарност, и уважение. Между другото в Русия аз вече започнах да получавам всичко това. Дори и дарения. Чест и почитания на такива хора. И огромна благодарност.

Но в България засега проблемите са големи. Но какво да се прави – хората все още предпочитат да вървят по стъпките на Кайн. Авантата, неблагодарността и неуважението по отношение на моите права все още са на почит.

Но аз вярвам, че моите книги все пак ще излязат на пазара въпреки крадците и лъжците. И ще започнат да се продават легално и законно в магазините. И хората ще възприемат правилно онова, за което се говори в книгите ми. И също така вярвам, че рано или късно любовта ще победи алчността и лицемерието, прикрити с гръмки думи. А на Вас ви пожелавам щастие и разбиране.